Wat is een USB stick

The Universal Serial Bus stick is een klein apparaatje dat gebruikt wordt voor het opslaan van gegevens, en in 1996 voor het eerst werd geïntroduceerd. De afkorting USB staat voor het poortje(de kop) waarmee de USB stick wordt aangesloten. Met de USB-kop worden tegenwoordig ook je muis, toetsenbord en alle andere randapparatuur aangesloten. De USB-kop is dan ook niks anders dan een aansluiting die door middel van elektrische geleiders de onderdelen van de pc met de onderdelen van de stick verbinden.

Hoe werkt een USB stick?
Een USB-stick is een opslagapparaat met flash geheugen en kan worden aangesloten op een USB-poort op elke computer of ander apparaat met een USB aansluiting. Flashgeheugen betekent dat de gegevens meerdere keren snel naar het apparaat kunnen worden geschreven en herschreven. Ook worden er geen bewegende onderdelen gebruikt, zodat beschadiging veel minder voor komt. De verdere interne werking van een USB stick besparen we je. De USB werkt op een zogenaamd FAT32-bestandssysteem(uitzonderingen weg gelaten) wat er voor zorgt dat deze met elke computer compatibel is. Dit systeem kan veranderd worden zodat je met een ander bestandssysteem ook nog de USB kunt gebruiken. USB werkt op het plug and play principe. Je sluit het aan en de pc detecteert en opent de USB stick meteen.

Waarom een USB stick?
USB sticks zijn ontworpen om veel kleiner dan diskettes en cd’s te zijn, veel meer gegevens op te slaan en  meer draagbaar te zijn. Zo kan een USB stick aan een sleutelhanger worden gehangen. Bovendien zijn USB sticks betrouwbaarder dan een hoop andere gegevensdragers.

Beveiligen
Mede omdat USB sticks zou klein zijn geworden, raken ze makkelijk kwijt. Omdat USB sticks tegenwoordig ook veel data kunnen opslaan worden ze voor steeds meer toepassingen gebruikt. Vaak kan het daarom erg nuttig zijn USB sticks te beveiligen. Dit kan middels software of je kan een beveiligde stick kopen.